За результатами півріччя в Україні значно зросли ціни на продукти харчування. За даними Державної служби статистики, в червні 2021 року індекс споживчих цін на продукти харчування дорівнював 9,8%, тоді як в загальному по країні інфляція становила 9,5%.

Найбільше за останній рік здорожчали соняшникова олія та цукор – на 80% та 70% відповідно. Однак, є й продукти, які здешевшали – це, насамперед, овочі та фрукти, ціна на які впала на понад 10%. Решта ключових товарів, які споживають українці, - м’ясо, риба та молочні вироби, - подорожчали на 5-20%.

Попри очікуваний рекордний врожай та сповільнення інфляції експерти стверджують, що восени ціни навряд чи підуть донизу, максимум – вони можуть стабілізуватися. ТСН.ua розбирався, які фактори зумовлюють зростання цін на продукти харчування та як довго це ще триватиме.

Рекорди цукру, олії та хліба: чому в Україні здорожчали продукти та що буде з цінами восени

Чому в Україні дорожчають продукти

Зростання цін на продукти харчування в Україні пов’язане не так із послабленням національної валюти, як зі стрімким зростанням цін в усьому світі, пояснюють економічні експерти.

Як каже в коментарі ТСН.ua аналітикиня «Українського клубу аграрного бізнесу» Світлана Литвин, до травня минулого року у світі спостерігалося значне зниження цін на продовольство, після чого на фоні коронакризи почався стрімкий ріст.

«У травні 2020 року індекс цін на продовольство від FAO (показник, що відображає рух міжнародних цін корзини продовольчих товарів) становив 91 пункт, що є мінімальним значенням за останні 3 роки. Протягом наступних 12 місяців він зростав і у травні цього року становив вже 127,8 пунктів. Але зараз ми бачимо його поступове зниження», - пояснює Світлана Литвин.

За її словами, Україна повністю інтегрована в світову торгівлю, тож ціна на українському ринку сильно залежать від цін на світовому.

«Однак Україна є не лише великим виробником аграрної продукції, а й великим її експортером. Тому виробники завжди мають вибір, куди продавати свої товари: на внутрішньому, чи на зовнішніх ринках. Це і призводить до вирівнювання цін на українському ринку відповідно до світових», - каже аналітикиня.

Найкращий приклад залежності українських та світових цін – вартість соняшникової олії. Україна є її найбільшим виробником та експортером. За даними «Українського клубу аграрного бізнесу», станом на 2018 рік частка України становила 31% світових обсягів виробництва соняшникової олії, а станом на 2020 рік - 37% світового експорту олії в грошовому вимірі.

Зростання її вартості в Україні порівняно з червнем 2020 року склало 80,3%. За даними Держстату, якщо в січні літр олії коштував трохи більше 42 грн, то станом на кінець червня його ціна зросла майже до 65 грн.

Аналітики прогнозують, що через гарний врожай соняшнику цього року, ціни на соняшникову олію в Україні можуть знизитись на 5-7%.

«Зниження навряд чи можливе найближчим часом, адже процес збору насіння соняшнику ще не розпочався, а далі його потрібно ще переробити. Важливо, аби були сприятливі погодні умови без особливих катаклізмів, які дозволять якісно зібрати врожай», - каже Світлана Литвин.

Що здешевшає через рекордний врожай зернових

Водночас, прогнози щодо рекордного урожаю зернових культур поступово починають справджуватись. Зокрема, за даними аналітиків, урожайність за першим мільйоном тонн зерна цьогоріч на рівні 37 центнерів з гектару. Для порівняння: у 2019 році, коли був встановлений рекорд в 75 млн тонн зерна, урожайність була на рівні 31 центнера з гектару.

Тим не менш, на тлі оптимістичних прогнозів щодо цьогорічної врожайності, навесні та в першій половині літа росли ціни на хліб, макаронні вироби та крупи. Зокрема, хліб за останній рік здорожчав на 16,1%, а макаронні вироби – на 9%.

За даними відділу маркетингу оптового ринку «Шувар», порівняно з 2020 роком зросла і вартість борошна – на 25%. Держстат наводить такі ціни: у січні 2021 року кілограм пшеничного борошна в середньому коштував 12,7 грн, а у червні - 14,33 грн. Однак, аналітики кажуть, що зараз його ціна вже пішла на спад і купити кілограм борошна вищого гатунку можна за 13 грн.

Експерти прогнозують, що навіть попри рекордний врожай зниження цін на хлібо-булочні та макаронні вибори не буде.

«Навесні та на початку літа зростання цін на зернові культури склало 60% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. При цьому ціни на хліб та макаронні вироби в Україні виросли лише на 13%. На світовому ринку існує значний стабільний попит на зернові культури. Тому зниження ціни на зернові культури, хоча й очікується в найближчому майбутньому, не буде такими суттєвими. А падіння цін на зернові культури на 5-10% навряд чи призведе до суттєвого зниження ціни на хліб», - каже Світлана Литвин.   

Якщо погодні умови, які ми спостерігаємо цьогоріч, сприяють рекордному врожаю зернових культур, на цукровий буряк (а значить і на виробіток цукру) впливають негативно.

За словами Світлани Литвин, високі температури ґрунту, які є зараз, з обмеженим надходженням вологи можуть суттємо стримати приріст ваги коренів цукрового буряку та зменшити врожайність.

За даними Держстату, за рік цукор здорожчав на 70,1%. За перші шість місяців 2021 року зростання було не таким суттєвим: якщо у січні кілограм цукру коштував близько 20,9 грн, то у червні – 25,9 грн.

Аналітики пояснюють таке зростання зменшенням посівних площ цукрового буряка і, як наслідок, антирекордом його врожайності. Приміром, минулого року в Україні було зібрано 8,3 млн тонн цукрового буряку, що на 19% менше валового збору попереднього року. Як наслідок, у 2020 році в Україні було вироблено 982 тис. тонн цукру, що на 34% нижче аналогічного показника минулого року та в 2 рази менше обсягів виробництва п’ятирічної давнини.

«Два попередні роки (2018-й та 2019-й – ред.) рівень рентабельності вирощування цукрового буряка був негативний. Відповідно, частина аграріїв внесли корективи в свої посівні площі, переключившись на більш рентабельні культури. Не дуже сприятливі погодні умови 2020 року, не лише призвели до пізнього старту збору врожаю та ще й знизили цукристість буряків. Значно зменшена пропозиція на внутрішньому ринку призвела до зростання цін», - пояснює Світлана Литвин.

Відповідно, на думку аналітика, наразі зарано робити прогнози щодо зниження ціни на цукор – швидше потрібно очікувати її стабілізації.

Чому здешевшали овочі та що буде далі

Єдина група продуктів харчування, яка за останній рік втратила в ціні, – це овочі та фрукти. Порівняно з червнем 2020 року овочі здешевшали на 10%, а фрукти – майже на 11%.

Зокрема, як розповів в коментарі ТСН.ua піар-менеджер оптового ринку «Шувар» Ярослав Альохін, порівняно з минулим роком цьогоріч значно здешевшали цибуля та буряк.

«Ціна ріпчастої цибулі зараз в межах 20 грн/кг. У липні вона зросла, адже в першому півріччі вартість коливалась в межах 12-13 грн/кг. Але в порівнянні з минулим роком, цьогоріч цибуля коштує дешевше. Буряк зараз можна купити за 5 грн/кг, тоді як минулого року він коштував трохи дорожче – близько 8 грн/кг. Його ціна йде на спад – ще в травні кілограм буряка коштував в межах 20 грн/кг», – каже фахівець.

За його словами, інші овочі «борщового набору» або ж лишилися на рівні 2020 року, або ж дещо здорожчали.

«Ціна картоплі цього року на рівні 8-10 грн/кг. З початку року вона коливалась в межах 7-11 грн/кг, але в порівнянні з липнем 2020 року вона лишається на схожому рівні. Вартість моркви цьогоріч теж на рівні попереднього року: зараз вона коштує в межах 7-8 грн/кг, тоді як з початку року коливалась в межах від 5 до 11 грн/кг. Водночас капуста цьогоріч здорожчала на гривню і зараз продається по 4 грн/кг», – каже Ярослав Альохін.

Фахівці відзначають, що падіння ціни на овочі та фрукти відбувається за рахунок кращої врожайності, чому посприяли погодні умови. Водночас ціни на овочі та фрукти будуть знижуватись по мірі дозрівання врожаю нового року та збільшенню пропозицій, адже для цієї групи товарів характерна яскраво виражена сезонність.

«В наступному місяці знизяться в ціні так звані овочі борщового набору. Ціни на картоплю, буряк, моркву та цибулю знизяться на 25-35%. Також підуть вниз ціни на помідори та перець, так як в серпні період максимальної пропозиції даних овочів, які починають давати плоди навіть на відкритому грунті. Аналогічна ситуація з персиками, яблуками, кавунами та динями», – прогнозує Світлана Литвин.

За її словами, ближче до осені будуть зростати ціни на огірки, кабачки, малину та інші овочі та фрукти, сезон яких закінчується і які не можуть зберігатися довго.   

Загалом же фахівці прогнозують, що ціни на продукти як до кінця літа, так і восени будуть залишатися стабільними.

«Незначне зростання, якщо й матиме місце, буде пов’язане з інфляційними процесами в країні. По-перше, у світі в червні вперше за 12 місяців було зафіксовано падіння цін на продукти харчування на 2,5%. По-друге, цей рік виявився сприятливим за погодними умовами практично для усієї галузі рослинництва», – резюмує Світлана Литвин.

Джерело