Яблучний Спас щороку припадає на 14 серпня. Цього дня з давніх часів прийнято готувати різноманітні страви з яблук. Також починається Успенський піст, тому важливо, щоб уся їжа на святковому столі була пісною. Які страви на Яблучний Спас можна приготувати, щоб здивувати гостей?
Печені яблука з медом та родзинками
Інгредієнти:
4 чайні ложки меду;
2 столові ложки цукрової пудри;
4 чайні ложки родзинок;
4 яблука;
для прикрашання - палички кориці.
Готувати таку страву дуже просто, тому можете спробувати зробити це навіть з дітьми:
Помити яблука та зрізати верхівку. Можете зберегти їх, щоб потім зробити з них "кришечки".
Серединки акуратно вирізати, яблука викласти у жароміцну форму.
Всередину кожного яблука викласти по 1 чайній ложці меду та родзинок. Закрити "кришечками" і відправити в духовку на 15-20 хвилин (температура запікання 180 градусів).
Викласти печені яблука, присипати зверху цукровою пудрою. Прикрасити паличками кориці за бажанням.
Подавати печені яблука краще теплими.
Яблучний штрудель на пиві
Для тіста потрібно взяти:
200 мл пива;
300 г борошна;
50 г олії;
на кінчику ножа соди.
Для начинки вам знадобляться:
300 г родзинок;
1 склянка цукру;
1,5 кг яблук;
1 чайна ложка кориці.
Як приготувати пісний штрудель з яблук:
Яблука помити, очистити їх від шкірки, нарізати шматочками. Запарити родзинки, а потім змішати з яблуками. Додати цукор.
Замісити тісто, поєднавши всі інгредієнти. Розкачати у формі прямокутника дуже тонке тісто.
Викласти на тісто начинку, заповнивши третину його площі. Посипати зверху корицею.
Загорнути в рулетик та запікати у духовці 30 хвилин (температура 200 градусів).
Подавати страву можна як гарячою, так і холодною. Якщо бажаєте, можна зверху притрусити цукровою пудрою.
Печиво з яблук та родзинок
Що вам потрібно взяти:
4 столові ложки манної крупи;
2 невеликих яблука;
велика жменя родзинок;
2 столові ложки лимонного соку;
1 чайна ложка розпушувача;
5 столових ложок борошна;
5 столових ложок олії.
Спосіб приготування досить простий та не вимагає багато часу:
Очистити яблука та натерти їх на крупній тертушці.
Додати до натертих яблук родзинки, лимонний сік та манну крупу. Відправити на 1 годину до холодильника.
Замісити тісто з борошна, розпушувача та олії. Ддати масу з яблук.
Тісто викласти на деко, розрівняти, щоб вийшов прямокутник.
Запікати 30 хвилин за 180 градусів.
Перед подаванням на стіл необхідно остудити печиво.
Пісна та дуже смачна яблучна шарлотка
Інгредієнти:
1 склянка кукурудзяного борошна;
1 склянка пшеничного борошна;
1 склянка цукру;
1 склянка яблучного соку;
1 чайна ложка соди;
1/4 склянки олії;
3 яблуки;
цедра лимона, кориця.
Приготувати таку шарлотку дуже просто:
Помити, почистити яблука. Вирізати з кожного серцевину. А потім розрізати на шість частин.
Замісити тісто: змішати всі сухі інгредієнти у мисці (кориця, сода, цукор та обидва види борошна).
Додати до них олію та яблучний сік. Перемішати.
Змастити олією форму для запікання. Вилити тісто, викласти частинки яблук.
Присипати цукром та помістити в духовку на 40 хвилин (180 градусів).
Перед подаванням на стіл пиріг можете прикрасити мигдальними пелюстками.
Джерело