Наразі ціна овочів досягла свого піка, та на зниження чекати не варто, адже імовірно вартість почне знижуватися лише після появи нового врожаю.

Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький. За його словами, крім фактора війни, на ціни впливають сезонні фактори.

Рекордні показники: радіти нічому, ціни на продукти й не думають повертатися до норми

Рекордні показники: радіти нічому, ціни на продукти й не думають повертатися до норми

Чому зросла вартість продуктів

На зростання цін вплинула енергетична криза, що позначилося на виробництві та збереженні продукції, на тлі тимчасової окупації великої частини аграрних регіонів, де не змогли зібрати врожай. Також ціна овочів зростає через сезон.

Багато овочів насамперед цибуля та морква, вирощувалися в Херсонській та Запорізькій областях. Через окупацію вони не були доступні українському споживачеві, – пояснив Висоцький.

Рекордні показники: радіти нічому, ціни на продукти й не думають повертатися до норми

У 2023 році в Україні очікується зростання врожаю низки видів овочів – адже аграрії планують збільшити під них посівні площі. Зокрема, йдеться про:

  • цибулю;
  • моркву тощо.

За даними Держстату, у лютому-2023 порівняно з лютим-2022 овочі подорожчали на 36,2%. Загалом же харчові продукти здорожчали на 31,5%.

Рекордні показники: радіти нічому, ціни на продукти й не думають повертатися до норми

Так:

  • яйця – одразу на 80,3%;
  • фрукти – на 74,9%;
  • риба та продукти з риби – на 44,1%;
  • цукор – на 32,5%;
  • хліб та хлібопродукти – 26%;
  • макаронні вироби – 25,8%;
  • олія – 24%;
  • м'ясо та м'ясопродукти – 23,2%;
  • сир та творог – 23%;
  • хліб – на 19,3%;
  • молоко – на 17,4%;
  • соняшникова олія – на 14,1%.

Джерело