Кількість пацієнтів з отруєнням у Харкові зростає протягом останніх двох днів. За останніми даними, отруїлися 57 людей. День народження в лікарні День народження Ганна Русецька зустрічає у лікарні №31 — дівчину ушпиталили у середу, 16 червня. Дівчина їла суші з хлопцем у ресторані "Якіторія", замовляли сет. Вдома відчула себе зле — підвищилася температура, з'явилися характерні для отруєння симптоми. "Пообіцяли [представники ресторану], що компенсують витрати на лікування та повернуть гроші за наш рахунок у закладі", — розповіла Суспільному Русецька. Серед пацієнтів з отруєнням — дружина харків'янина Євгена Журавльова, яка замовила в "Якіторії" роли на обід в офіс. Жінку та двох її колег госпіталізували. Євген звернув увагу журналістів Суспільного на те, що перші повідомлення у ЗМІ з офіційних джерел відрізнялися від реальної картини. "50 людей — ближче до правди, оскільки коли ми надходили, була черга з машин. Лікарі жартували: "Як у ковідній лікарні", — повідомив Євген увечері 17 червня. В Харкові для всіх хворих не вистачило місць Перші пацієнти з отруєнням після ресторанних страв до лікарень Харкова почали надходити 16 червня. Наступного дня станом на 12:00 за медичною допомогою звернулися 25 людей. Зранку 18 червня Харківська міськрада повідомила про 54 хворих, серед яких 16 дітей, наймолодшому — чотири роки. Стан пацієнтів оцінюють як середньої тяжкості. "31 лікарня прийняла 41 дорослого, дві людини вже виписалися, 39 на сьогодні ще перебувають у відділенні 31 лікарні. Дитяча лікарня прийняла 14 дітей на сьогодні. Всі діти ще перебувають у лікарні", — сказала на брифінгу 18 червня віцемерка Світлана Горбунова-Рубан. За її словами, деяких хворих довелося везти у Валківську районну лікарню — у 31-й лікарні вже бракувало місць. Головний лікар Валківської ЦРЛ Богдан Носатов повідомив Суспільному, що з Харкова 18 червня до медзакладу привезли трьох хворих. Продукти — на експертизі В обласному центрі контролю та профілактики хвороб кажуть, що попередній діагноз хворих — гостра кишкова інфекція, вид якої ще не встановили. Клієнти замовляли "переважно суші", йдеться у повідомленні центру. По обіді п'ятниці кількість хворих зросла до 57. "Могло бути забруднення й від співробітників. Наразі в період епідрозслідування відібрані проби продукції, змиви на бактерію групи кишкової палички, на патологічну флору. Відібрана вода на дослідження, обстежені співробітники, 19 людей з персоналу", — каже головна санітарна лікарка області Любов Махота. "Відібрано філе лосося сире, омлет, рис відварний, курятина відварна, сир м'який, огірок свіжий нарізаний", — повідомила Махота про продукти з кухні, які вивчають у лабораторії. Свої попередні висновки вже озвучили у Держпродспоживслужбі. "Перевірки не завершені, але порушення вимог щодо сировини й готових харчових продуктів виявлені", — розповіла "Українському радіо Харків" начальниця відділу санепіднагляду та організації розслідування спалахів Держпродспоживслужби області Владлена Гарник. За світовою статистикою 45% отруєнь пов’язані з порушенням технологічних режимів приготування, 35% — з невідповідним зберіганням сировини, сказала "Українському радіо Харків" Марина Колеснікова, доцентка кафедри харчових технологій у ресторанній індустрії Харківського державного університету харчування та торгівлі. Поліція розслідує справу за ч. 1 ст. 325 — порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням. У прокуратурі опублікували фото з ресторану японської кухні. Реакція ресторану Операційна директорка мережі ресторанів Світлана Тимченко розповіла, що скарги надходили тільки від клієнтів "Якіторії" на вул. Квітки-Основ'яненка, у "Мафії" — окрема кухня. "Ми вирішили тимчасово закрити ресторани, запросили представників епідемслужби для перевірки та дезінфекції. Наша служба якості зв'язалася з відвідувачами, до деяких їздили до лікарні, запропонували компенсувати збитки на медичне обслуговування. Повертаємо гроші за їжу. Цим ми займалися 16 та 17 червня", — каже Світлана. Окрім обстеження ресторану та працівників, представники ресторану перевіряють документи постачальників яєць, курятини та інших продуктів. "Сьогодні ближче до вечора вже будуть перші результати аналізів. Перше, на що ми думаємо — це яйця й курятина. Це те, що входить практично у будь-який склад сету. Один з ролів там у будь-якому випадку такий є", — сказала директорка ресторану "Якіторія" Тетяна Бей. 15 клієнтам за чеками повернули гроші за замовлені страви на загальну суму близько 20 тисяч гривень, уточнила Бей. Обіцяють відшкодувати кошти на лікування — збирають дані. Що відомо Про масове отруєння у Харкові стало відомо 17 червня. Поліція відкрила кримінальне провадження за ст. 325 Кримінального кодексу України (порушення санітарних правил). За інформацією обласного центру контролю та профілактики хвороб, дослідження зразків триватиме до п'яти днів.

Джерело